Stad van verlangen : Opening tentoonstelling + première

Op donderdag 5 september is de officiële opening van de tentoonstelling ‘De Witte Stad’.
De tentoonstelling is tot en met 15 december 2019 te zien in het Joods Historisch Museum.

De première van de documentaire zal 11 oktober plaatsvinden, de uitzending bij de EO op 26 oktober.

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Duitse architect Walter Gropius het Bauhaus oprichtte:
een revolutionaire academie voor architecten, kunstenaars en industrieel ontwerpers. Hun ideaal was om mooi en functioneel design te maken, dat voor iedereen bereikbaar was. Toen Hitler in 1933 in Duitsland aan de macht kwam, werd het progressieve Bauhaus door de nazi’s gesloten.
Vanwege het groeiend antisemitisme in Europa vluchtten veel joden naar het Britse mandaatgebied Palestina. Onder hen waren veel architecten die opgeleid waren aan het Duitse Bauhaus, of in Frankrijk en België waren geschoold in de Internationale Stijl. Voor de nieuwe stad Tel Aviv ontwierpen zij meer dan vierduizend gebouwen. Zo kwamen de Europees-modernistische architectuurprincipes in het Midden-Oosten terecht.
Het centrum van Tel Aviv, waar deze gebouwen nog steeds staan, wordt de Witte Stad genoemd. In 2003 werd de Witte Stad toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De documentaire Stad van verlangen (Marcel Prins, 2019) laat zien wie de architecten waren die in de jaren 30 naar Tel Aviv kwamen en wat zij voor ogen hadden bij het inrichten van de nieuwe stad. Prins onderzoekt in hoeverre hun idealen nu nog bijdragen aan het karakter van de Israëlische metropool. Uitzending 26 oktober EO