KIJK TIPS: Het Vermoorde Theater & Diva Fong Leng

Het Vermoorde Theater – regie: Frans Weisz
Woensdag 19 februari 22:55 uur NPO2

Tijdens een van de roerigste periodes uit de Russische geschiedenis opende het Joodse Gosset Theater in 1921 in Moskou zijn deuren. De gelauwerde regisseur Frans Weisz brengt opkomst, bloei en ondergang van dit theater op een bijzondere manier in beeld. Aan de hand van uniek historisch archiefmateriaal verbindt hij de opeenvolging van gebeurtenissen. Acteur Vincent van der Valk neemt als verteller de kijker mee in het aangrijpende verhaal. De documentaire toont de herkomst en de kracht van vernieuwing van het theatergezelschap die leidde tot een ware explosie van creativiteit. Het is ook het relaas van het steeds terugkerend lot van vervolging van de Joden. Het theater is letterlijk en figuurlijk vermoord door Stalin.

Diva Fong Leng – regie: Deborah Faraone Mennella
Zaterdag 28 maart 23:05 uur NPO2

Een intiem portret van modeontwerpster Fong Leng, die in de jaren zeventig naam maakte met haar extravagante creaties. Kleurrijke jassen en jurken met dierlijke toepassingen, in leer, bont en geplooid zijde.

Fong Leng is als modeontwerpster een icoon. Haar kleding is onderdeel van ons nationaal geheugen. Liefhebbers van mode en feestjes vochten in de jaren zeventig om kaartjes voor haar groots opgezette modeshows in onder meer de Beurs van Berlage en Carré. Nog niet eerder vertoonde beelden hiervan zijn in de documentaire Diva Fong Leng te zien. Fong Leng was en is nog steeds een voorbeeld van creativiteit en ambitie. In de film krijgen we een beeld van de Diva zelf; Eigenzinnig en anti-burgerlijk. Ook nu nog is ze een Diva. We zien ook dat ze niet graag de touwtjes uit handen geeft, ze bemoeit zich volop tegen ‘haar’ film aan. Een film die de kracht van een vrouw laat zien, die tot hoge leeftijd aan het scheppen blijft. Diva Fong Leng is een intiem portret en ontdekkingsreis ineen.