Herhaling Jan Sierhuis - Zelfportret

De documentaire Jan Zierhuis - Zelfportret zal zaterdag 10 juli, 08:00 herhaald worden op NPO1.

Tijdens het schilderen van zijn laatste zelfportret, in zijn ateliers in Spanje en Amsterdam, vertelt de inmiddels hoogbejaarde kunstenaar over zijn bewogen en kleurrijke leven. Onder andere over zijn moeilijke jeugd in de Amsterdamse volksbuurten, de Tweede Wereldoorlog, zijn kunst, de kunstenaars die hij heeft gekend én over de Flamenco, zijn grootste inspiratiebron.

Jan Sierhuis werd geboren in 1928 in een arm gezin in deJordaan. Zijn vader overleed toen Sierhuis nog een peuter was en om de eindjes aan elkaar te knopen, werkte zijn moeder rond de klok als schoonmaakster in verschillende huishoudens. Als jongen tekende en boetseerde hij veel en zwierf hij eindeloos door de straten van Amsterdam. Hij groeide op met de stadsgezichten van de Amsterdamse impressionisten, zoals Isaac Israëls en Breitner, die hij tot op de dag van vandaag nog in hoge mate bewondert.

Tijdens de oorlog was het gezin Sierhuis woonachtig in de Jodenbuurt, waar hij vaak in de kraag werd gegrepen door de SS. Vlak na de oorlog werd dan ook een zwaar oorlogstrauma bij hem geconstateerd, dit trauma wist hij van zich af te schilderen. In de naoorlogse ontwikkelingen in de kunst speelde Sierhuis samen met Karel Appel, Lucebert en Corneille een belangrijke rol.

Inmiddels wordt Sierhuis alom geprezen als een van de meest succesvolle Nederlandse schilders uit de vorige eeuw. Zijn werken zijn te zien in diverse musea, waaronder in het Stedelijk Museum Amsterdam, het Rijksmuseum en het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelvaan. Ook heeft hij meegedaan aan diverse prestigieuze tentoonstellingen over de hele wereld, bijvoorbeeld in Frankrijk, Mexico, Argentinië, Zwitserland, de Verenigde Staten, Zweden, Denemarken, Duitsland en Japan.