De Droom van Stockhausen in première

DE DROOM VAN STOCKHAUSEN
Video-installatie van Stockhausens Helikopter Streichquartett in het Ketelhuis op donderdag 30 mei t/m 11 juni 2019.

Regie: Frank Scheffer
Productie : Interakt Productions/ Acrian film
In samenwerking met Holland festival en Stockhausen-stiftung

In het kader van de operacyclus aus Licht wordt tijdens Holland Festival opnieuw Stockhausens iconische Helikopter Streichquartett uitgevoerd.

In dezelfde periode – van 30 mei tot en met 11 juni – wordt in het Ketelhuis dagelijks, behalve op maandagen, Frank Scheffers gloednieuwe film installatie De droom van Stockhausen gepresenteerd .

Op vijf schermen zijn beelden te zien die door 16 Hi-8 videocamera’s werden vastgelegd van Stockhausens Helikopter Streichquartett. In 1995 vond de wereldpremière van deze compositie plaats in Amsterdam. Dat gebeurde tijdens het Holland Festival in aanwezigheid van de componist zelf. Vier leden van het befaamde Arditti Stringquartet vlogen toen boven Amsterdam, ieder in hun eigen helikopter. Met behulp van Augmented Reality, is met de eigen smartphone de partituur mee te beleven.

De installatie is gemaakt door regisseur Frank Scheffer, producent Rene Mendel , editor Elmer Leupen, Augemented Reality ontwerper Sander Veenhof in samenwerking met de Stockhausen Stiftung

Voorafgaand aan de installatie is telkens Helicopter Stringquartet te zien, de documentaire die Frank Scheffer maakte over de totstandkoming van dit zonderlinge concert in 1995, maar niet eerder te zien was.

Voor de installatie is samengewerkt met Het Ketelhuis en de Stockhausen-Stiftung heeft de originele, door Stockhausen gemixte geluidsbanden, uit 1995 ter beschikking gesteld.

De installatie is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Nederlands Filmfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunsten